Intelligens épület, okos otthon, smart-home – napjaink egy igen népszerű műszaki megoldása, már-már divatos trendje. Vizsgáljuk meg jobban ezt a feltételezést: most komolyan, itt és most mesterséges intelligencia, egy kis dobozba zárva, akár a szekrény tetején ?

– igen, mivel a technológiai fejlődés rohanó léptekkel halad;
– igen, 10-15 év számítástechnika föllendülése,
– igen, folyamatos innovációk,
– igen, technológiai startupok,
– igen, “felrobbant” mobil kommunikáció.

Csupán néhány példa, melyek sokat mesélnek napjaink műszaki vívmányairól, de arról még nem tesznek említést, hogy az önálló intelligenciával rendelkező eszközök hétköznapi megoldások lennének, lévén hogy a realitásuk ennél prózaibb tényekre alapoz: valójában ezek a “mesterséges” intelligenciák egy előzetes programozás által válnak “intelligenssé”, az ebbe kódolt tudás pedig a programozó tudástárát és kreativitását tükrözik. Egyszerűbben kifejezve intelligens épület intelligens programozást igényel. Ez igencsak megnyugtató, hiszen azt jelenti, hogy házunk nem kel önálló életre, hanem 100%-osan tulajdonosa kezében van.

Kívülről nézve egy ilyen épület/otthon képes érzékelni, reagálni rá, és mindenről informálni tulajdonosát – például egy olyan helyzetet, amikor egy adott épületben vagy helységben nem tartózkodik senki szabályozza a fűtés intenzitását, lekapcsolja az égve felejtett világító testeket, fölöslegesen működő elektromos eszközöket, valamint élesítheti a riasztót, stb. Szóval elképesztő mire lehet képes egy ilyen rendszer, de mindezt kizárólag a már említett előzetes programozás, “kölcsönzött tudás” biztosítja számára, tehát képességeinek csak saját fantáziánk szabhat korlátokat. Nos, ez azért már valami!
Ez a jövő – elérhető közelségben!

    Néhányan úgy gondolhatják, hogy ez a spanyolviasz ismételt felfedezése, hiszen az épületvezérlés több évtizedes történelemmel rendelkezik, és ez így is van, csupán az a különbség hogy a technológiai fejlődés gyakorlatilag létrehozta a kétoldalú kommunikációt, ember és intelligens házvezérlés között, ezáltal leseperve az asztalról a korábbi rendszerek korlátait, hátrányait és pusztán az épületvezérlési tulajdonságokkal rendelkező megoldást voltaképpen egy okos-otthon szintre emelte.

Végső soron egy ébredő intelligenciáról beszélünk.