Clădire inteligentă,  smart-home – este trendul cel mai cunoscut și preferat zilelor de azi, însă ar trebui să analizăm un pic mai profund această ipoteză : să fim serioși – aici și acum, o inteligență artificială, restrâns /presat /micșorat într-o cutie, pus pe deasupra dulapului?

Ar fi atât de simplu?

–    da, deoarece technologia se dezvoltă cu o intensitate crescută;
–    da, 10-15 ani de redresare informatică;
–    da, inovații inepuizabile;
–    da, startup-uri technologice;
–    da, mijloacele de comunicare explodate;

Numai câteva exemple, care reflectă performanțele technice din lumea de azi, fără să afirmăm faptul că dispozitivele și instrumentele technice ar fi deja inteligente, pentru că realitatea este mai trivială: această inteligență “artificială” defapt devine “inteligent” prin urma unei programări anterioare, reflectând toată cunoștinta și creativitatea programatorului acesteia. Mai precis – o clădire inteligentă necesită o programare inteligentă.

Asta e defapt o veste foarte bună, ca astfel putem fii siguri, ca imobilul nostru nu se personalizează și nu începe o viață autonomă, ci este controlat sută la sută de proprietarul acestuia.

 Un astfel de clădire poate să informeze proprietarul său despre aproape orice, de exemplu în cazul în care într-o clădire sau într-un anumit spațiu nu este niciun fel de  mișcare (în momentul dat nu se află nimeni în clădire) sistemul optimizează și controlează temperatura, lumina (închide sau reglează), dispozitivele electronice, activează alarma, etc. Așadar, se poate observa ce performanță extraodinară poate să produce sistemul inteligent, însă numai după o programare prealabilă menționată anterior, iar limita creativității este definit numai de noi. Deci, e foarte cool, nu? Asta e viitorul deja la indemână!

     Unii s-ar gândi ca este numai o altă tentativă de reinventare a roții, deoarece controlarea clădirilor are o istorie de mai mulți decenii – ceea ce este adevărat fără indoială –, însă diferența este ascuns în faptul că inovațiile technice au creat o metoda de comunicare bilaterală între om și sistemul de control inteligent al unei clădiri, depăsind astfel limitele precum și înlăturând dezavantajele sistemelor prealabile, astfel înăltând sistemele de controlare uzuale la nivelul “smart-home”.

Cu alte cuvinte – este vorba despre desăvârșirea unei inteligenți primitive.