Clădirea inteligentă sau smart-home – este trendul cel mai cunoscut și apreciat al zilelor noastre, însă ar trebui să analizăm un pic mai profund această ipoteză: să fim serioși – chiar exista o inteligență artificială, închisă într-o cutie deasupra dulapului?

Este atât de simplu?
–    da, deoarece technologia se dezvoltă cu pași repezi;
–    da, deoarece de 10-15 ani piața informaticii cunoaște o dezvoltare fără precedent;
–    da, pentru inovațiile sunt inepuizabile;
–    da, pentru ca apar frecvent startup-uri technologice;
–    da, pentru ca mijloacele de comunicare se dezvolta cu viteza luminii;

Casele inteligente nu există în sine: această inteligență “artificială” devine “inteligentă” datorită unei programări prealabile, care reflectă toată cunoștința și creativitatea programatorului acesteia. Mai exact – o clădire inteligentă necesită o programare inteligentă.
Asta este de fapt o veste foarte bună, pentru că astfel putem fi siguri, ca imobilul nostru nu se personalizează și nu începe o viață autonomă, ci este controlat sută la sută de proprietarul acestuia.

O astfel de clădire poate să informeze proprietarul ei despre aproape orice, de exemplu, în cazul în care într-o clădire sau într-un anumit spațiu nu este niciun fel de mișcare (în momentul dat nu se află nimeni în clădire) sistemul optimizează și controlează temperatura, lumina (închide sau reglează), dispozitivele electronice, activează alarma, etc. Așadar, se poate observa ce performanță extraodinară poate să producă sistemul inteligent. Dar toate aceste funcții apar numai după o programare prealabilă. E foarte cool, nu? Asta înseamnă să ai viitorul la îndemână!

Unii s-ar gândi ca este numai o altă tentativă de reinventare a roții, deoarece controlarea clădirilor are o istorie de mai multe decenii – ceea ce este, fără îndoială, adevărat –, însă diferența o aduc inovațiile technice care au creat o metoda de comunicare bilaterală între om și sistemul de control inteligent al unei clădiri. Astfel, se depășesc limitele, se înlătură dezavantajele sistemelor prealabile, și sistemele de controlare uzuale avansează la nivelul “smart-home”.

Cu alte cuvinte – este vorba despre trezirea unei inteligenți primitive.